Články

1.9.2022

Erasmus +

 

Učitelé ZŠ Červené Pečky na Erasmu v Irsku


I učitelé Suchan David, Kopřiva Petr a Hošek Lukáš se zúčastnili podobného studijního pobytu v Irsku podporovaným European Commision v Bruselu jako kolegyně. Byli zde od 26.6. do 10.7. Ubytováni byli v rodině Connoly v Corku. Paní Noreen byla velmi příjemná, přátelská a usměvavá. Seznámili jsme se s celou její rodinou a s dalšími ubytovanými studenty z Itálie a z Portugalska. Celou dobu jsme diskutovali v angličtině.
Každý den probíhala výuka ve škole ACET v centru Corku. Výuka byla zaměřena v prvním týdnu na obecnou angličtinu a gramatiku. Výuka probíhala převážně formou práce ve skupinách podle úrovně Aj. Druhý týden byl zaměřený na CLIL (Content and Language Integrated Learning) Obsahově a jazykově integrované učení. Výuka probíhala formou přednášky a komunikace ve skupinách. Často probíhaly konzultace o zkušenostech s CLIL s učiteli z jiných zemí EU. Součástí výuky byly i praktické ukázky z našich předmětů a praktická výuka metodou CLIL s následným rozborem. Byli jsme seznámeni i s metodou Showers (stručné vysvětlení probírané látky v AJ). Kolegové z jiných zemí prezentovali webové stránky svých škol a probíhala panelová diskuze o využití CLIL.

Po vyučování jsme využili volný čas na poznávání Corku a jeho blízkého okolí. Cestovali jsme městskou dopravou a na kole. Navštívili jsme Národní park v Killarney, městečka Kinsale, Crosshaven, Youghal, Cobh a podívali jsme se na zajímavá místa – Old Head, Ross castle a další. Zajímavý byl výlet na kolech, protože se zde jezdí vlevo a přespali jsme pod širým nebem. Potkali jsme řadu příjemných lidí, se kterými bylo příjemné pobavení a nahlédli jsme do jejich mentality. Navštívili jsme i typické irské hospody, popili irské pivo, ochutnali irské jídlo a poslouchali místní hudbu.
Celý pobyt jsme si užili a získali řadu zkušeností a myslíme si, že naše angličtina se osvědčila.
Mgr. David Suchan