Články

1.9.2022

Studijní pobyt v Corku

 

Učitelky angličtiny Jitka Sýkorová, Zdenka Chmelíková a Štěpánka Hanzlová, po dvou letech odloženého programu, vycestovaly v dubnu na jazykovou stáž do Irska. Studijní pobyt v rámci programu Erasmus + se tentokrát soustředil nejen na obecnou angličtinu, ale individuálně jsme měly možnost načerpat vědomosti a inspiraci ve využití dramatu a ICT při výuce angličtiny na základní škole.
Kurz a studium probíhalo na ACET colledge na jihu Irska v Corku. Lektor Kevin nám dokázal zprostředkovat výuku vždy zajímavou formou plnou humoru ,názorných ukázek a her.
Výuka se dělila do dopoledního a odpoledního bloku. A proto jsme neměly tolik času na cestování a objevování malebného Irska.
Jeden den bank holiday ( prázdnin) a víkendové dny nám umožnily navštívit nádherný areál Blarney Castle v blízkosti Corku, který je znám svým Blarney stone- líbacím kamenem. Jeho políbení je zavedenou tradicí od roku 1789. A není to jednoduché. Musíte se přidržet kovového zábradlí na ochozu a provést hluboký záklon. Jen jedna z nás našla odvahu a kámen skutečně políbila. Pověst říká, že políbením se získá dar výřečnosti. Tak uvidíme, je-li to pravda.
Dalšími místy, kde se nám líbilo , byl celodenní výlet na Cliff of Moher, Whiskey destilery Jameson v městečku Midleton. Z místních památek Corku jsme viděly zvonkohru Shandon Bells a Tower St Anne’s Church,The English Market, Saint Fin Barre’s Cathedral, univerzitní campus UCC , Fitzgerald‘s park a další místa.
Byly jsme ubytované v milé rodině paní Noreen a jejího manžela Stevena. Spolu s námi zde žili a chodili do školy studenti z Brazílie, Argentiny a Slovenska. Díky společně strávenému času, jsme měli možnost procvičit hovorovou angličtinu a seznámit se se životem na jiné straně zeměkoule.
Seznámit se s místní multikulturní mentalitou obyvatel, strávit s nimi společný čas, byla pro nás příležitost, jak v budoucnu přiblížit v hodinách angličtiny žákům život v anglicky mluvícím prostředí, zprostředkovat jim nahlédnutí do cizí země a především zapracovat nabyté dovednosti do samotných lekcí zvýšit úroveň výuky jazyka a podpořit zájem žáků. Za všechny zúčastněné doufám, že se nám to povede.

J. Sýkorová, Z. Chmelíková, Š. Hanzlová