Články

15.5.2019

Knihovna Kutná Hora

 Exkurze čtenářského kroužku do knihovny v Kutné Hoře.

Ve středu 15. května se vydaly děti, které navštěvují čtenářský kroužek, na exkurzi do městské knihovny v Kutné Hoře. V dětském oddělení nás přivítaly velmi příjemné dvě paní knihovnice, které nám nejprve představily celé dětské oddělení a jak to u nich funguje. Když se děti usadily a začaly pozorně poslouchat paní knihovnici, tak jim začala vyprávět vše co by o knížkách mohly potřebovat vědět, nebo co by je zajímalo. Děti se ozvěděly se spoustu důležitých informací, jako například -  kdo je autor, ilustrátor, nebo kde zjistit stručný obsah knihy a mnoho dalšího.

Po tomto úvodním povídání se přešlo k druhé části programu, která byla pěkně zpracovaná a děti pracovaly s interaktivní tabuli. Plnily různá cvičení, ve kterých například hádaly, jaký je přesný význam různých rčení, přísloví, pranostik atd. U těchto aktivit si děti užily mnoho srandy a občas se smály až se za břicho popadaly.      

Třetí poslední část programu byl volný čas pro děti, ve kterém si prošly sami celou knihovnu dětského oddělení a pročetly si a prohlédly knihy, které je zajímaly, nebo je jen zaujaly svým obalem. Některé děti toho využily a s pomocí paní knihovnice hledaly knihy od určitého autora, které by si později rády půjčily. K prohlížení jim posloužily lenošky po celé knihovně dětského oddělení, na kterých si mohly pohodlně knížky prohlížet.

Když uplynul náš čas tak, jsme se pomalu začali loučit. Od knihovnic jsme dostali záložky do knih a při odchodu jsme měli příležitost si koupit vyřazené knihy z knihovny za pouhých 5 Kč. Některé děti si opravu knížku koupily a některé si koupily po cestě na autobus pouze notýsek na zapisování poznámek.